Waarom Abstracte Zelfportretten? Na het uitbrengen van mijn video kunstwerk: The Abstract Self-Portrait in 2018, begon ik de term abstract zelfportret ook te gebruiken voor mijn schilderijen. Van een eenvoudige titel tot een meer uitgebreide betekenis die het proces en de betekenis van mijn kunstwerken weergeeft. In het video kunstwerk heb ik het schilderij Say Yes When You Wanna Say No # 6 letterlijk omgezet in video en geluid en ontwikkelt het schilderij zich met elke toegevoegde laag. Eén kleur staat voor één toon en geen verf betekent geen geluid. Met The Abstract Self-Portrait creëer ik via dat proces nieuwe ingangen naar die tussen-ervaring van dwang en volledige vrijheid. De video vormt continue momenten van tegenstrijdigheden en verbindingen tussen proces en resultaat, tussen verf en geluid en tussen mijzelf en de toeschouwer. Dat het niet één antwoord is dat ik zoek, maar juist dat moment tussen twee antwoorden.

De term abstract zelfportret is de weerspiegeling van hoe mijn hoofd werkt. Ik schilder en portreteer op een abstracte manier wat er in mijn hoofd omgaat. De geometrische abstractie komt voort uit mijn vertaling van het dagelijks leven, waarin tegenstellingen en verbindingen met elkaar verweven zijn. Voortdurend in strijd en in balans. Deze on-eindigende interactie is wat mij drijft. Een natuurlijke drang om ergens deel van uit te maken, maar tegelijkertijd beseffen dat dit niet het antwoord is. Vanuit de worsteling met mijn obsessieve perfectionisme zoek ik naar rust in mijn hoofd. Ik geloof echter niet in één antwoord en ervaar daarom het moment ertussenin als subliem. Het abstracte zelfportret is letterlijk wat ik schilder terwijl ik zoek naar dat moment en wat ik wil dat de toeschouwer ook ervaart. Het schilderij vertelt mijn verhaal over keuzes maken, de ervaring van twijfel, orde versus chaos, vrijheid versus regels, patroon versus doorbraak, controle versus loslaten, etc.

Ik werk momenteel aan een nieuwe serie, genaamd Stumbling, over de ervaring van het moment, waar men bijna valt, maar erin slaagt rechtop te blijven. Daarnaast maak ik nieuwe procesvideo’s als onderdeel van het schilderij. Zie hieronder enkele stappen tijdens het proces, die terugkomen in de nieuwe video.