Daan-Roukens-News-Why-Abstract-Self-Portraits-0

Waarom? Abstracte Zelfportretten

Na het uitbrengen van mijn videokunstwerk: The Abstract Self-Portrait in 2018, begon ik de term abstract zelfportret te gebruiken om mijn schilderijen te typeren. Van een simpele titel tot een meer omvattende betekenis die het proces en het resultaat van mijn kunst vastlegt. In de film heb ik het schilderij Say Yes When You Say To No #6 letterlijk omgezet in video en geluid. Met elke toegevoegde laag ontvouwde het schilderij en de video zich, waarin kleur een toon accentueert en verf geluid. Het creëerde nieuwe ingangen tot die tussenliggende ervaring waar ik naar op zoek ben. De video construeert momenten van tegenstellingen en verbanden tussen proces en resultaat, schilderen en geluid en tussen mijzelf en de kijker. Het is niet één antwoord dat ik zoek, maar juist die spanning tussen twee antwoorden in.

De term abstract zelfportret is de weerspiegeling van hoe mijn hoofd werkt. Ik schilder en verbeeld op een abstracte manier wat er in mijn hoofd omgaat. De geometrische abstractie komt voort uit mijn vertaling van het dagelijks leven, waarin tegenstellingen en verbindingen met elkaar verweven zijn. Voortdurend in strijd en in balans. Deze oneindige interactie is wat mij dwingt en wat ik mijn hele leven al ervaar. Een natuurlijke drang om ergens bij te horen, maar tegelijkertijd weten dat dit niet het antwoord is. Vanuit dat knagende gevoel en strijd met mijn obsessief perfectionisme zoek ik naar rust in mijn hoofd. Echter, geloof ik niet in één antwoord en ervaar daarom het moment ertussenin als subliem.

Het abstracte zelfportret is letterlijk wat ik schilder wanneer ik op zoek ben naar dat moment en wat ik de kijker ook wil laten ervaren. Het kunstwerk vertelt mijn verhaal over het maken van keuzes, het ervaren van twijfel, orde versus chaos, vrijheid versus regels, patroon versus doorbraak, controle versus loslaten, etc.

Momenteel werk ik aan een nieuwe serie, genaamd Stumbling. Een zoektocht naar de ervaring in het moment van vallen en toch overeind blijven. Ook hier het gevoel van ertussenin. Daarnaast creëer ik nieuwe proces video’s als onderdeel van het schilderij. Hieronder zie je enkele foto’s uit het proces van het tweede werk uit deze reeks.

abstract zelfportret

abstract zelfportret

abstract zelfportret